De strijd met examenstress.

Voor velen, en ook voor mij, is het nou echt bijna zo ver. De eindexamens. Vanaf 12 mei worden al die jaren zwoegen getest (en sommige praktijk-examens daarvoor al). We willen allemaal dat papiertje halen, maar hoe overleef je de stress? Ik probeer wat haalbare tips te geven voor wanneer je examens, tentamens of een proefwerkweek hebt.


Eerst wil ik even zeggen dat ik deze tips niet zomaar deel, maar dat ik echt vind dat ze mij hebben geholpen, al pas je het maar 1 keertje toe. Alle beetjes helpen. Ik heb zelf altijd énorm veel stress voor toetsen, hoewel het (meestal) nergens voor nodig is. Veel zal je deze maand dus niet zien op mijn blog, forgive me. Ik hoop dat jullie allemaal niet zo veel stressen, of dat ik anders een beetje kan helpen. Succes allemaal!

Zorg dat je er goed uit ziet!

Euh, haal ik daar een hoger punt door? Ja! Wanneer je er goed uit ziet, voel je je meteen een stuk zelfverzekerder. Het kan nét dat beetje zijn dat je nodig hebt. Wanneer je in je joggingbroek, met een vette bos haar en kringen onder je ogen binnenstapt voor je examen (dat doe ik meestal wel, oeps), vraag jezelf eens af of je de volgende dag die 10 minuten kan missen voor een confidence-boost!
En ook fijn: mocht het niet zo goed gaan, je ziet er tenminste wel fabulous uit 😉
Geen zin in make-up? Gebruik dan eens tussen het leren eens een gezichtsmasker. Wanneer je stress hebt zal je het terug zien op je huid. Een masker kan er voor zorgen dat je huid en jij zelf minder stress hebben. Win-win dus!

Lekker sporten

Weer een regel waar ik me zelf wat meer aan moet houden, maar ga eens sporten tussen het leren door. Ik doe dit het liefst wanneer ik geen woord meer kan onthouden. Met sporten zit je even niet in je hoofd, en je krijgt energie om daarna weer verder te leren. Lukt het leren daarna nog niet? Denk nog eens aan wat je allemaal wel hebt kunnen leren, en dat je ook nog eens gezond bezig bent geweest!

Maar het lukt nog steeds niet?!

Na al die jaren thuis aan de eettafel leren kreeg ik ineens niks meer gedaan. Maar dan ook écht letterlijk niks. Stressssss! Het is een goed idee om eens ergens anders te gaan leren, zoals in de bibliotheek. Ik leer zelf op het moment bij mijn vriend thuis, het is daar lekker rustig, en ik kan ineens de hele dag leren!
Je zou lekker met wat vrienden in de bibliotheek, bij een universiteit of in een koffietentje kunnen gaan leren, maar vraag jezelf wel eerst af of je goed kan leren met andere mensen in de buurt, anders werkt het misschien wel tegengesteld.

Vind iemand die je er doorheen sleept

Het is fijn om even samen met iemand te kunnen zeuren over hoe lastig het allemaal is. Even horen dat iemand anders ook nachtenlang door heeft moeten halen om het voor elkaar te krijgen is fijn. Je bent niet alleen. Als je te weinig doet, je bent ook niet alleen. Je mag jezelf gelukkig prijzen als je iemand hebt die je verteld dat je het kan wanneer je dat zelf niet gelooft. Mocht je dat niet hebben: ik geloof in je! 🙂

Heb jij examens? Hoe ga jij dit overleven?

2 thoughts on “De strijd met examenstress.

Geef een reactie